stephaniesliv

Det här med ideal.

Kategori: Allmänt


Sitter och tittar på en debatt på svt, det är en repris från imorse tror jag. Har inte orkat kolla upp det, men tycker att det är lite oviktigt. De pratar om livsmedel och kostråd. Experterna är oense om vad allmänheten bör äta för att minska hjärt-kärlsjukdomar och andra sjukdomar man kan drabbas av genom att äta fel fetter osv. Vad ska vi laga för att kunna må så bra som möjligt? Ja, vi är ju alla olika till att börja med. Alla rekommendationer som görs från t.ex. livsmedelsverket kanske inte bör vara det vi ska följa med tanke på vad forskningen säger. Man blir ju helt snurrig i bollen. Vad ska man äta? Ska man skita i allt vad alla säger om vad som kan vara farligt/bra att äta. 

Om man inte följer trenden är man ohälsosam. Nu vet många fler om vad man kan äta för att må bättre eller till och med gå ner i vikt. Men alla följer det inte. Varför då, frågar jag. Jo för alla dehär hundratals rekommendationerna som görs från alla möjliga håll. De gör oss bara förvirrade. Till slut spelar det ingen roll om VAD vi äter, utan HUR vi ser ut. Allting fokuseras helt plötsligt på vikten istället för hälsan. Dessa tips som vi får i media gör om informationen till hur man kan bli av med de där extra fettet som vi går runt och bär på. Den faktiska informationen och det som är baserat på forskning förvandlas till en bantningsmetod. Människor är oftast inte hårda nog med att följa en sån här metod och återgår sakta till att äta som man kanske alltid gjort. Inte konstigt att det aldrig funkar. Inte konstigt att vi inte ser resultat. Men om man istället la fokus på att ge människor ren fakta om vad som händer med ens kropp när man äter fel, och framförallt VARFÖR, tror jag att resultatet kan bli annorlunda. 

Och det här med ideal. Jag tror inte att det finns några osunda ideal i samhället. Det är psykiska sjukdomar ute i samhället, och vissa är bara svagare än andra och faller dit. Men det är inte för att alla tidningar innehåller smala tjejer osv. Vi fattar alla beslut och formar vår egna uppfattning om vad vi vill vara. Det här med att smala modeller ska förstöra unga flickors liv genom att "vanliga" människor vill vara som dem är bara bullshit. Ta bort allt skitsnack om bantningsmetor osv. Det är det som är pressen för människor. 

Det är svårt att skriva så att man förstår. Har så mycket i huvudet, men jag vill bara få ur mig det här. Är så sjukt trött på det här med viktprogram. Generation fett osv. Det är äckligt, det är fel, det är för personligt och det gör oss bara mer förvirrade över vad vi bör göra med våra liv för att påverka det till det "bättre". 

Ska försöka åka in till stan nu snart. Tar nog bussen som går 20 över. Hörs ikväll! 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: